Soorten

Duurzaam energie opwekken met zonnepanelen

Momenteel zijn er 3 vaak voorkomende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt in Vlaanderen. Deze panelen worden gemaakt van silicium. Dit zijn monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Daarnaast zijn er ook amorf, ook wel dunne film genoemd, zonnepanelen verkrijgbaar. De nieuwste soort zijn glas-glas zonnepanelen, hier ligt het paneel tussen twee glaslagen.

monokristallijn-370x232.jpg

Monokristallijn

Hoog rendement, duurder dan polykristallijn en dunne film, geschikt voor kleine daken, want er is minder m² van nodig
polykristallijn-370x232.jpg

Polykristallijn

Goed rendement, goedkoper dan monokristallijn maar duurder dan dunne film, ideaal voor grote oppervlaktes
dunnefilm-370x232.jpg

Dunne film

Laag rendement, goedkoper dan monokristallijn, buigzame panelen te gebruiken voor voertuigen, carports...

Welke type zonnepaneel kies je best?

Kristallijn silicium is vandaag de meest gebruikte technologie. De opbrengst van dit type zonnepanelen ligt in normale omstandigheden een stuk hoger dan bij dunnefilmpanelen. Hierdoor kan er op een kleinere oppervlakte meer energie opgewekt worden. Kristallijn silicium is dan ook de beste keuze voor het gros van de woningen, waarbij de ruimte beperkt is.

Zonnepanelen op basis van dunnefilmtechnologie zijn dan weer gemakkelijker te plaatsen op roofing daken. Het rendement van dunnefilmpanelen ligt echter een stuk lager, waardoor dit meestal niet de beste keuze is. Dankzij hun gunstige temperatuurscoëfficiënt behouden ze hun rendement wel beter bij hogere temperaturen.

Wanneer kiezen voor polykristallijn, wanneer kiezen voor monokristallijn?

De keuze tussen monokristallijn en polykristallijn silicium hangt af van verschillende factoren. Monokristallijn silicium wekt meer stroom op bij direct zonlicht en heeft sowieso een iets hoger vermogen. Als de dakoriëntatie gunstig is (naar het zuiden gericht) en de oppervlakte beperkt, zal monokristallijn silicium de beste keuze zijn. Zonnepanelen met polykristallijn silicium zijn echter goedkoper en wekken meer stroom op bij diffuus licht door indirect zonlicht of zijdelingse instraling. Polykristallijn silicium is dus de beste keuze indien jouw dak eerder oost- of westwaarts gericht is.

Soort Kosten Rendement Pluspunt
Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
Polykristallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Ideaal voor grote oppervlaktes
Amorf (dunne film) Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
Glas-glas Duurder dan andere soorten Zeer hoog Langere levensduur